Waarom Jitsi? Hoe werkt het?
Bekijk voor het meedoen aan een DON-meeting:
Hoe werkt een DON-meeting?
Criteria bij het zoeken naar een platform voor Video-Meetings:
Eenvoudig te gebruiken voor iedereen
Liefst zonder noodzakelijke installaties
Hoogwaardig geluid en video beeld
Geen beperkingen in aantal gebruikers en gespreksduur
Niet noodzakelijk om vooraf een account aan te maken
Te gebruiken in een Internet browser
Te gebruiken op alle platforms (DeskTop, LapTop, iPad, iPhone, Android)
Liefst Open Source
Bok voldoende kwaliteit, zo mogelijk gratis
In de Keuzehulp privacy videobellen door Autoriteit Persoonsgegevens zijn de mogelijkheden ten opzichte van vele andere tools overzichtelijk te zien.
Wat kan met Jitsi?
Anders dan de meeste andere alternatieven bundelt Jitsi niet eerst de video en audio-signalen voordat de server het doorstuurt naar de andere deelnemers. In plaatst daarvan worden alle signalen direct naar alle deelnemers gestuurd. Dat geeft een sneller en stabieler resultaat.
Een extra voordeel is dat je Jitsi ook zelf op je eigen server kunt hosten. Dat ontlast de servers. Het is dan ook gemakkelijk om het programma grootschalig te gebruiken binnen een bedrijf.
Alle platformen
Het maakt niet uit welke computer of telefoon je gebruikt voor je meetings of gesprekken. Jitsi ondersteunt vrijwel alles. Je kunt Jitsi gebruiken in de meeste webbrowsers, maar in ieder geval in Chrome. Ook zijn er applicaties beschikbaar voor Windows, OSX, iOS, Android en zelfs Ubuntu of Debian.
Op welk platform je de software ook wilt gebruiken, je hebt nooit een account nodig om een call te starten of bij te wonen.
Voor het meest eenvoudige gebruik ga je naar meet.jit.si. Verzin je een naam voor de meeting en druk je op ‘GO’. Voor het toevoegen van deelnemers hoef je alleen de link te delen. Je kunt de verbinding desgewenst beveiligen met een wachtwoord.
Maak je gebruik van Slack of Google Calendar, dan is het mogelijk om die te koppelen aan Jitsi voor een handige integratie.
Bedrijfsmatig gebruik
Standaard is Jitsi voorzien van een versleuteling, maar het gaat niet om een end-to-end-encryptie. Dat betekent dat Jitsi (of de eigenaar van de server die je gebruik) in theorie mee kan kijken met je gesprekken. Uiteraard belooft Jitsi dat niet te doen, maar het is verstandig om daar niet blind op te vertrouwen. Daarnaast bieden de Jitsi-servers een beperkte bandbreedte, waardoor vergaderingen met video tussen tien of meer personen kan leiden tot vertragingen in het signaal.
Toch is Jitsi een enorm interessant stukje software voor bedrijven. De software is open source, dus iedereen kan eenvoudig een eigen server beginnen en de service aanpassen aan de eigen wensen.
Dat betekent dat een bedrijf zelf Jitsi-gesprekken kan hosten en er dus geen risico meer is dat een externe partij meeluistert. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om de software aan te passen en bijvoorbeeld end-to-end-encryptie toe te voegen. Dat vereist technische kennis, maar kan voor bedrijven die werken met gevoelige data zeker de moeite waard zijn.
Extra functionaliteit
Naast het (video)bellen biedt Jitsi extra functionaliteit die veel andere services nog niet aanbieden. Denk dan bijvoorbeeld aan het delen van je scherm om bijvoorbeeld een presentatie te geven of een document te laten zien. Daarnaast kun je uitgebreide statistieken zien van alle deelnemers over onder andere hun spreektijd en de kwaliteit van de verbinding.
Handleiding Jitsi
Het gebruik van Jitsi is heel eenvoudig.
- Open meet.jit.si in je browser
- Vul de “NaamVanDeMeeting” in het veld en klik op “Gaan”
- Geef toestemming voor het gebruik van de microfoon en de camera
- Klik rechtsboven op (me) en vul je Voor-, Achternaam | Organisatie in
- Nodig meer personen uit: Deel de link door deze te kopiëren
- Desgewenst kun je de meeting beveiligen met een wachtwoord
- Iedereen die de link gebruikt op het afgesproken tijdstip is verbonden
Bekijk hier een uitgebreide handleiding met alle functionaliteiten
Snel aan de slag
Open de Meeting
Klik in onderstaande Agenda op de betreffende datum en volg de aanwijzingen op.
De Meeting opent zich in de (Chrome) browser of als je vooraf de app op je computer of telefoon hebt geïnstalleerd in de app.
Wil je mee doen?
- Aanmelden via de betreffende bijeenkomst: Ondernemers Netwerk OC-G
(AANMELDEN IS VERPLICHT) - Klik op MEETING of op: Digitaal Ondernemers Netwerk
- Bekijk ook: Hoe werkt een DON – Meeting?
Wil je deelnemen vanaf een computer of mobiele telefoon met Internet?
- Dat kan vanaf de GEWIJZIGDE URL:
https://meet.jit.si/DigitaalOndernemersNetwerk
(aanmelden is verplicht)
Wil je per telefoon aan de vergadering deelnemen?
- Bel vanuit Nederland +31.85.208.1541
Telefoonnummers vanuit andere landen staan in de agenda - Voer de pincode: 1455 9515 68 in
- Sluit af met een #
Geef toegang tot je webcam en microfoon. Iedereen kan elkaar dan zien en met elkaar praten. Wil je als je niet spreekt, je microfoon uitzetten (met het linker icoontje midden-onder)? Als het goed is zijn we nu met elkaar verbonden. Zo eenvoudig kan het (hopelijk) gaan.
Vermeld je Voor- en Achternaam
Klik rechtsonder op de 3 puntjes en vervolgens in het menu op “me”. Vul je Voor- en Achternaam | Bedrijfsnaam in. Dan zien de andere deelnemers wie je bent.
Je kunt ook linksonder klikken op het meest rechtse icoontje (Chat openen/sluiten) en je voor- en achternaam invullen.
Als je je Voor- en Achternaam niet hebt ingevuld, kun je uit de meeting worden verwijderd.
Informatie toevoegen aan Drive document
Vanaf enige tijd voorafgaand aan de meeting staat er een Google Drive document klaar waarin je ook je Voor- Achternaam en de link naar je LinkedIn profiel kunt aangeven. Dit document (de link staat dan in de chats) is na de bijeenkomst voor iedereen toegankelijk (verslagen / aantekeningen).
Ook tijdens de meeting kun je samenvattende teksten aan het document toevoegen. Je kunt dat anoniem doen, maar het is beter als je bent ingelogd bij Google Drive.
De verslagen van het Digitaal Ondernemers Netwerk en tussentijdse bijeenkomsten vind je hier.