Column: Ziekteverzuim: Meer dan kosten!

Ziekteverzuim - Meer dan kosten

Iedere organisatie heeft te maken met zieken. Kortdurende en soms ook chronisch zieken. In 2021 registreerde het CBS gemiddeld 4,6% ziekteverzuim (12 dgn/jr).

Wat zijn de consequenties van zieken in jouw bedrijf; voor de zieke, collega’s, management en voor de kosten? Zijn deze dat te voorkomen of is het uitzichtloos?

>>> Lees verder op De Stad Gorinchem

Impact

De impact blijft niet beperkt tot de zieke. Het werk moet doorgaan. Collega’s springen in. De ziekmelding, maar ook terugkeer geeft discontinuïteit. Dat vraagt flexibiliteit van ieder.

Voorkomen

Kan arbeidsvreugde zieken voorkomen? Functioneert de organisatie als een goed op elkaar ingespeeld organisme? Zijn de doelen duidelijk? Is er een open cultuur, zo dat ieder de eigen kwaliteiten kan ontdekken en inzetten voor doelgericht samenwerken?

Medewerkers en Management

Hoe werken medewerkers en management samen? Is er aandacht en onderlinge betrokkenheid? Is vertrouwen de basis voor welbevinden? Is er ruimte om aan te geven dat iets beter kan? Of moet iedereen alleen doen wat is opgedragen?

Herstel

Hoe verloopt het proces naar herstel? Blijft de organisatie betrokken bij de zieke? Moet de zieke zo snel mogelijk de taken weer oppakken? Of is er ook aandacht voor mogelijke oorzaken?

Re-integratie

Kan de zieke niet meer functioneren in de huidige rol? Is er bij de re-integratie oog voor wat nog wel kan? Is er ander werk wat beter past en uitval kan voorkomen? Biedt een plek in een andere organisatie uitkomst?

Preventief

Ziekte en kosten hebben een grote impact. Belangrijk om aandacht, zowel preventief als ook naar de zieken, goed en gestructureerd aan te pakken. Voor medewerkers, voor de sfeer binnen het bedrijf en ook voor de resultaten.

Kom je ook netwerken op vrijdagmorgen 24 juni? Kijk op oc-g.nl.

Ondernemers Netwerk OC-G.nl
Ab GrootheddeGO empowerZ

#ondernemerstips, #column, #DeStadGorinchem, #ondernemers, #netwerk, #BusinessToBusiness, #Crisis, #creativiteit, #kansen, #Verkiezingen, #Gemeenteraad, #Lijsttrekkers

Wees de eerste die reageert op "Column: Ziekteverzuim: Meer dan kosten!"

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.