Zorg voor Gorcum
De Compacte Stad
Namens Zorg Voor Gorkum neemt Hans van Mourik deel aan het verkiezingsdebat.
Vooraf
Het ondernemers netwerk oc-g of hèt ondernemers netwerk voor Gorinchem & Alblasserwaard heeft Zorg Voor Gorkum (ZVG) verzocht enige vragen te beantwoorden met betrekking tot de komende gemeenteraadsverkiezingen. Graag geven wij hier onze reactie. ZVG is een nieuwe, jonge en enthousiaste partij: op de eerste twee vragen een bondige reactie, de derde vraag beantwoorden wij dieper. In de hoedanigheid als oprichters van de politieke vereniging Zorg Voor Gorkum zullen Rudolph van den Hoven en Hans van Mourik (beide ondernemers en Van Mourik is bovendien tevens zittend raadslid) deze vragen beantwoorden. Hans van Mourik geeft zijn persoonlijke visie.
Reactie op gestelde vragen Verkiezingsdebat 220225
1. Kunt u gericht op ondernemers perspectief aangeven met welke speerpunten u vier jaar geleden de raad bent ingegaan?
Mijn persoonlijke visie was om het ondernemersklimaat structureel te ondersteunen. Daar waar de vraag wordt vernomen deze ook bieden. We hebben zowel op groot ondernemerschap als ook in het MKB mooie ontwikkelingen gezien. Vooral glasvezel stond in Gorinchem hoog op de agenda. In de raad is dat veelvuldig aan de orde geweest. Toen kwam Corona.
2. Wat hebt u voor uw gevoel bereikt? Wat had u liever anders gedaan?
Of wij geslaagd zijn in het bereiken van de doelstellingen is een vraag die wellicht eerst aan de ondernemers moet worden gesteld. De ontwikkeling die de eerste twee jaar van deze raadsperiode doormaakte was uitstekend te noemen. Tijdens de ontwikkeling en verbetering van het ondernemersklimaat – waarbij mooie bijeenkomsten zijn geweest – hebben wij met elkaar kunnen kennismaken. Ook in het kleinere segment hebben ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en vinden in een nauwe samenwerking. Met de uitbraak van de corona pandemie werd dat contact noodgedwongen digitaal voortgezet. Maar gaf meteen een beperking in de voortvarendheid en bevlogenheid die de eerste periode kenmerkte. Persoonlijk heb ik mij vanaf dat moment hard gemaakt om meer en blijvend aandacht te vragen voor de steeds lastiger wordende positie van ondernemers in de detailhandel en de horeca.
De koppelingen met onderwijs zijn verbeterd, al blijft de wens voor hoger onderwijs in onze stad achter in ontwikkeling. Niet duidelijk is of dit een gemis is bij de ondernemers. Wel is duidelijk dat het vinden van personeel voor veel problemen heeft gezorgd bij meerdere bedrijven. Vooral de laatste maanden is voor veel bedrijven een kwelling geweest. De wens om dit te veranderen is veelal tegengehouden door landelijke politieke partijen en een kabinet met bepalend OMT. De laatste actie van mij had het doel om het voor de detailhandel makkelijker te maken. Over het algemeen vind ik dat ondernemers van Gorinchem zich bescheiden opstellen. Mijn advies aan de ondernemers is, dat zij vaker de politiek moeten opzoeken.
3. Wat zijn de plannen voor de komende vier jaar? Wat gaat u doen om dat ook daadwerkelijk te bereiken?
Lijsttrekker Hans van Mourik zegt daar namens de partij ZVG het volgende over:
Willen we mobiliteit in de stad behouden en zelfs verbeteren, dan moet de komende jaren resoluut het roer om. Gorinchem is omsloten door twee snelwegen en wordt doorkruist door meerdere waterwegen. Gorinchem heeft omdenkers nodig, die bereid zijn out of the box te kijken. We willen niet eindigen in Gorinchem met een tunnelvisie betreffende de mobiliteit. ZVG begint met een tunnelvisie. Ons streven naar ‘De Compacte Stad’
Om het voor ondernemers aantrekkelijk te maken moet de bereikbaarheid optimaal zijn én worden behouden. Zowel fysiek als digitaal. Digitaal zijn afspraken gemaakt waardoor ook (kleine) ondernemers in geheel Gorinchem kunnen meegaan in het glasvezelnetwerk. Wat ingezet is in de vorige periode kan uitgerold worden in deze periode.
Beterschap beloven we allemaal, maar met elkaar moeten we Gorkum beter maken (daar plukt iedereen de vruchten van). Een gunstig ondernemersklimaat hoort daarbij.
Partners zijn onontbeerlijk voor betrokkenheid bij grootschalige bouwprojecten: woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars. ZVG kijkt kritisch bij aanbesteding en uitgifte van vergunningen om uiteindelijk opdrachten aan deze partijen te verstrekken. Wij hechten hierbij veel belang aan de inspraak en invloed van onze inwoners en lokale ondernemers. En willen met die inspraak daar dan ook daadwerkelijk wat mee doen. Daarmee willen wij voorkomen dat burgers voor voldongen feiten gesteld worden en zij zich naderhand niet afvragen wat hun rol in de discussie is geweest.
De lokale cultuur- en evenementensector, met in hun kielzog de horecaondernemers zijn zwaar gedupeerd door de pandemiebeperkingen. Zij mogen rekenen op extra ondersteuning
Windmolenproject in miniatuur. Geen grote molens in Avelingen, wij bieden als gemeente de inwoners (historie: regenton) windmolens op tuinkabouter formaat. In iedere tuin energie opwekken voor verlichting in je schuur, slaapkamer, etc. Behalve besparing, stimuleert dit bewustwording, educatie en vindingrijkheid. Windwokkels en zonnepanelen op bedrijfsgebouwen blijven stimuleren. Dat noemen wij óók zorg voor Gorkum.
Voor het besturen van onze stad in de komende vier jaar is ZVG een groot voorstander van een raadsbreed akkoord. Het biedt toekomstperspectief voor duurzame lokale politiek. Het brengt ons van polarisatie naar samenwerking. En inwoners en ondernemers houden niet van ruzie in de stad. Die willen oplossingen.
Wees de eerste die reageert op "Lijst 11. Zorg Voor Gorkum"