Advies voor Kabinet: Vereenvoudig (verslag OCG bij V&V)

Voorbereiden advies voor het Kabinet

GORINCHEM, 16 september 2016 – Voorafgaand aan Prinsjesdag hebben de ondernemers van de Open Coffee in groepjes nagedacht over hun adviezen voor het Kabinet. Gastvrij werden zij onthaald bij Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs.

Met een eigentijdse een beknopte Troonrede werden de gasten, namens de gastheer door Harro de Haan welkom geheten. “Dankzij de inzet en het doorzettingsvermogen van ondernemers, werknemers en velen anderen staat Nederland er in sociaal-economisch opzicht relatief goed voor” ……. “Met uw adviezen blijft Nederland een land dat iedereen kansen biedt en vertrouwen voor de toekomst geeft”.

De kernvraag: ”Wat is jouw advies voor het Kabinet om je ambitie te realiseren?”, werd gestart aan de hand van ter inspiratie verstrekte stellingen, zoals: het verschil in fiscale behandeling van werknemer vs ZZP-er, twee- vs éénverdiener vs IB- en VPB-onderneming.

In groepjes kwam men tot aanbevelingen voor ‘Den Haag’. Die varieerden van harmonisatie van internationale belastingen, gelijker en rechtvaardiger heffen over winst en arbeid, tot belastingheffing alleen over verbruik.
Maar er werd niet alleen over belasting gesproken. Er werd gediscussieerd over de definitie van ondernemerschap, over risico en (financieel) succes en het welbevinden daarbij. Voorts over arbeidsparticipatie, de (onderschatte) waarde van werkervaring en ook het milieu werd besproken. De conclusie is dat ondernemers een duidelijke mening hebben, keuzes kunnen maken en dat die in Den Haag moeten worden uitgesproken. Men was positief verrast over de werkvorm, waarbij meningen en adviezen met elkaar konden worden gedeeld en persoonlijke en ondernemingsambities naar voren konden worden gebracht.

Na samenvatting door Ab Groothedde, organisator van Open Coffee Gorinchem, werd benadrukt dat ondernemers toch vooral ook hun stem in Den Haag moeten laten horen, sloot Visser & Visser af met ‘geloofwaardig belasting heffen’. Zeer recent presenteerde emeritus hoogleraar Leo Stevens daarover zijn boek. Er moet balans zijn tussen de budgettaire en instrumentele functie van belastingheffing. Er mogen bijvoorbeeld verschillen zijn tussen behandeling van belastingplichtigen (denk aan werknemers en ondernemers) mits rechtvaardig en uitvoerbaar. Belastingheffing is complex. Dat bevordert het begrip en daarmee de geloofwaardigheid niet.

Gelukkig ondersteunt de fiscaal adviseur van Visser & Visser de ondernemer bij zijn/haar gewenste fiscale keuzes. Aannemelijk is dat die behoefte aan samenwerking voorlopig nog wel even zal blijven.

Met elkaar kijken we terug op een geslaagde bijeenkomst. Na afloop kregen alle deelnemers een goody-bag en persoonlijke uitnodiging mee naar huis. Alle ondernemers zijn van harte uitgenodigd op het Prinsjesdagontbijt van V&V. dat op een zestal plaatsen in het land wordt gehouden. Opgeven kan via de link http://info.visser-visser.nl/prinsjesdagontbijt-2016.


Hieronder staan de resultaten van de onderlinge gesprekken over het advies aan het Kabinet en Kamerleden voor de uitwerking van het beleid voor het komende jaar.

Welk advies heb jij voor het Kabinet?

Ter inspiratie werden enkele suggesties aangeboden.

 1. Werknemers vs ZZP-ers
 2. Tweeverdieners vs éénverdieners
 3. Vermogensbelasting (Box 3)
  fictief en werkelijk rendement
 4. IB-ondernemer en VPB-ondernemer.
  Zeker als het VPB-tarief naar beneden gaat.

 

Adviezen uit de groepen voor het Kabinet:

Groep 1

Durf te kiezen:

 • Foto's gemaakt door Studio AngeliqueBody: gezind voedsel – lokaal – verlaging CO2
 • Being: bewust – zijn
 • Balance: privé – zakelijk
 • Business: rechtvaardigheid (oa fiscaliteit)

Groep 2

 • Definitie ONDERNEMER heeft langste tijd gehad
 • Belastingheffing is ONGEMEEN COMPLEX!
 • Geld is steeds minder DRIJFVEER voor jonge generatie
 • Referendum over BELASTING? STELLING?

Groep 3

 • Bereid zijn om te praten over harmonisatie in Europees verband
 • Belast gezinsinkomen i.p.v. individueel (à la aftrekposten)
 • Crisis opslag hoge inkomens?
 • Verminderen regeldruk (+ tegenstrijdig)

Groep 4

 • Ervaren mensen (bijvoorbeeld minimaal 20 jaar) op:
  • ministeries / overheid
  • bestuurders en volksvertegenwoordigers
 • Arbeid en winst / ondernemer gelijk belasten
 • Gelijk speelveld internationale en lokale ondernemers
  (geen belasting laten wegvloeien)
 • ALLES alleen belasten naar VERBRUIK > niet meer over loon / pension / winst enz. enz. enz.

Foto verslag door Studio Angelique

Bekijk de Foto’s gemaakt door Studio Angelique

 

 

Foto's gemaakt door Studio Angelique

Foto’s gemaakt door Studio Angelique

Voorbereiden advies voor het Kabinet

Voorbereiden advies voor het Kabinet

 

Wees de eerste die reageert op "Advies voor Kabinet: Vereenvoudig (verslag OCG bij V&V)"

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.