Kijkje in keuken Reinigingsdienst Waardlanden

Verslag bezoek Waardlanden op 21-9-2018 Gorinchem door Karin Mollemans

GORINCHEM – Met het enthousiasme, dat hem eigen is, vertelt directeur Ton Versteeg, de ondernemers van het Ondernemers Netwerk OC-G, over de dagelijkse werkzaamheden die plaatsvinden vanuit de locatie Papland. De Reinigingsdienst Waardlanden verzorgt uitvoeringstaken op het gebied van reiniging, inzameling, en verwijdering van afval in de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenwaard en Zederik.

De heer Versteeg maakt indruk door zijn open manier van vertellen over de uitdagingen van het vakgebied. In 1969 begon hij in deze sector en inmiddels is hij één van de experts op het gebied van afvalinzameling en -verwerking.

Het is de vraag of “afvalverwerking”  nog wel de juiste term is. Dat afval eerder gezien moet worden als grondstof, is in de laatste 10 jaar duidelijk geworden. Voor consumenten blijft het belangrijk om helder te communiceren. Dus heten ook de grondstoffen voorlopig nog afval. De consument leren hoe men met afval, grondstoffen dus, moet scheiden, blijkt nog niet zo eenvoudig. Ook voor Reinigingsdienst Waardlanden blijkt dat steeds weer een uitdaging. Vanwege de vergoedingen door de verpakkingsindustrie wordt 40% van het gescheiden afval niet als zodanig erkend. Het kost dan geld in plaats van dat het 3,5 keer zoveel oplevert.

Het convenant met de verpakkingsindustrie vergoed alleen de verpakkingen.. In de praktijk zijn dit niet aan consumenten uit te leggen vreemde eisen, die het inzamelen en verwerken van grondstoffen er niet gemakkelijk op maken. Toch is Ton Versteeg, die over een enorme hoeveelheid zeer gedetailleerde informatie over ´zijn´ bedrijf blijkt te beschikken, helemaal niet pessimistisch. De geschiedenis heeft geleerd dat de ontwikkelingen op het gebied van afvalverwerking zo snel gaan dat alle problemen uiteindelijk tijdig zullen worden opgelost.

Flinke besparingen op afvalstoffenheffing zijn mogelijk door afval beter te scheiden. Dat kan per huishouden in het verzorgingsgebied van de Waardlanden maar liefst €17,00 per jaar opleveren. Helaas zijn de regels nog steeds tegenstrijdig. Het is daarom moeilijk om afval correct te scheiden. Dit is wel een zorg maar voor Versteeg geen probleem. Kosten worden gewoon doorgerekend. Uiteindelijk is het zijn zorg dat de Waardlanden een bedrijf blijft dat zichzelf kan bedruipen. Jammer is het wel.

De bezoekers van het Ondernemers Netwerk OC-G komen op het idee om bij de jeugd te beginnen. Dat doet de Waardlanden al middels interessante lezingen op basisscholen. Kinderen blijken het bezoek van bijvoorbeeld een veegwagen heel leuk te vinden. Ze leren dan gelijk van alles over afval, of dus eigenlijk, grondstof verwerking.

Ook vertelt onze gastheer over de samenwerking met Avres waardoor veel gehandicapten aan het werk zijn. Dat is voor het welzijn van een mens erg belangrijk weet Versteeg uit eigen ervaring. De Waardlanden heeft een opleidingstraject opgezet op MBO niveau. Het is verbazingwekkend wat dat betekent voor de werkinstelling van de medewerkers. Zij hebben nu meer inzicht in de bedrijfsvoering achter het bedrijf.

Met mannen zoals Versteeg aan het roer, krijgen de ondernemers die de het Ondernemers Netwerk OC-G bezochten daar ook alle vertrouwen in. Het enthousiasme, de openheid en de volledig van politieke spelletjes gespeende manier van werken is inspirerend. Ik had geen idee dat afvalbeheer zo interessant kon zijn.

Tijdens de netwerkbijeenkomst kon je voor een zacht prijsje een professionele profielfoto door fotografe Karin Mollemans laten maken.

Ook in de toekomst kun je op de locaties die het Ondernemers Netwerk dan bezoekt een zakelijke portretfoto´s laten maken. De informele manier van werken op een zakelijke locatie, maakt het mogelijk profielfoto´s te maken met een prettige uitstraling. (redactie: Wil je ook een foto’s  laten maken? Meld dat dan even bij info@oc-g.nl). Zo kost het jou als ondernemer weinig tijd: Een leuke extra service van Ondernemers Netwerk OC-G!

Met dank aan: Karin Mollemans van Zakelijk Portret

Verzorgde zowel het schriftelijke als het foto-verslag.

Foto verslag

Wees de eerste die reageert op "Kijkje in keuken Reinigingsdienst Waardlanden"

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.