Lijst 2. Democraten Gorinchem

Kies voor Samen

Democraten Gorinchem

Namens Democraten Gorinchem neemt Piere Schefferlie deel aan het  verkiezingsdebat.

1. Kunt u gericht op ondernemers perspectief aangeven met welke speerpunten u vier jaar geleden de raad bent ingegaan?

Onze belangrijkste voorbeelden:

 • We wilden de samenwerking tussen onderwijs en onze bedrijven verbeteren. De komt van de Regionale Innovatie en Beroepencampus en in het bijzonder het I-Lab vormen een invulling van dat streven waar wij best trots op zijn. Echt belangrijk dat onze lokale en regionale opleidingen optimaal samen werken met onze bedrijven. 
 • Stadspromotie: wij wilden de stadspromotie verder brengen door ind e eerste plaats de stad mooier te maken. De openbare ruimte is nu beter bijgehouden en we zijn gelukkig de mooiste vestingstad geworden. Dat kan alleen door te blijven investeren in het aanblik van onze stad. Verder hebben wij een voorstel ingediend om extra geld uit te geven voor de stadspromotie om het zijn van de mooiste vestingstad te promoten.

2. Wat hebt u voor uw gevoel bereikt? Wat had u liever anders gedaan?

Wat we hebben bereikt is meteen onder 1 opgeschreven. Wat we liever anders hadden gedaan, is dat op duurzaamheid meer schouder aan schouder hadden kunnen werken aan verbeteringen die wel passen in Gorinchem. Voor windmolens is er geen draagvlak. Laten we de kracht en innovatie van onze bedrijven benutten om te kijken wat er wel kan in en past bij Gorinchem.

3. Wat zijn de plannen voor de komende vier jaar? Wat gaat u doen om dat ook daadwerkelijk te bereiken?

Wij hebben een apart hoofdstuk besteed aan het ondernemen in Gorinchem (zie hieronder):

We willen het waarmaken door de geslaagde samenwerking tussen gemeente, bedrijven en onderwijs verder uit te bouwen door op meer onderwerpen samen te werken. Bijvoorbeeld op duurzaamheid en wonen (bijvoorbeeld transformeren van kantoren in woningen).

Belangrijk is dat er een ‘accountmanager bedrijven’ komt bij de gemeente. Iemand die de taal van ondernemers spreekt en weet door te pakken.

De ondernemende stad 

Onze ondernemers vormen de motor van onze stad. Zij verdienen een gemeente die hun taal beter spreekt. Kordaat en flexibel inspelen, maar ook met een langetermijnstrategie. 

Goede bereikbaarheid en kwalitatieve ruimte voor bedrijven is cruciaal, maar ook variatie in woningen, culturele en culinaire voorzieningen is nodig om Gorcumse bedrijven goed te bemensen. 

De bijzondere samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid bouwen we uit. Het helpt de ontwikkeling van mensen én de ondernemers in hun vraag naar arbeid. 

Wij willen respectvol omgaan met onze grote werkgevers en verleidelijk zijn voor kleine en innovatieve nieuwe ondernemers. We moedigen de ‘next economy’ aan op de gebieden van circulaire economie, smart industry, open innovatie, automatisering & robotisering en smart logistic. 

Ons eigen bedrijf Waardlanden gaat meer en meer een voorbeeld geven in duurzaam, sociaal en circulair ondernemen. 

Onze detailhandel verdient promotie om meer lokaal te bestellen. De lokale Coronagelden die niet zijn uitgegeven, maken we vrij voor extra reactivatie impulsen. De gemeente stelt zich ten doel om de meest ondernemende gemeente van Nederland te worden: 

Doe Gewoon punten: 

 • We willen een ‘accountmanager bedrijven’ die de taal van ondernemers spreekt en zich treffend kan inleven én doorpakkracht krijgt. Deze persoon is proactief, weet wat er speelt en verbindt partijen. Gemeente en bedrijven kunnen zo gezamenlijk bouwen aan de stad Gorinchem.
  Samen staan we sterk voor dit sterke merk. 
 • Minder administratieve lasten en snelle procedures. Ondernemers helpen, niet hinderen. Vergunningen en regels verminderen of samenvoegen of vervangen door een meldingsplicht of algemene ‘spelregels’, waarbij vertrouwen het uitgangspunt is. Langer afgeven van vergunningen. Regels die er wel zijn, maken we eenvoudig en uitvoerbaar. Simpel aanvragen en “JA, mits” in plaats van “Nee, tenzij”. Een door ons geraadpleegde stadskennis en ondernemer zegt: “Ja, dit is gewoon iemand die je kunt bellen, die zegt: ‘Ik kom even een bakkie doen en dan kijken we samen naar de mogelijkheden’. 
 • Verder versterken van de band tussen Gorcumse jongeren en bedrijven: talent in huis houden. Dit betekent ook: besteed lokaal uit, wat je lokaal kunt doen. We mogen trots zijn op deze stad. Daar zit in zo’n beetje alle sectoren heel veel talent. 
 • Waardlanden wordt een voorbeeldbedrijf in het circulair, innovatief en sociaal ondernemen. 
 • Bevorderen van open innovatie en samenwerking tussen Gorcumse bedrijven. 
 • Lokaal inkopen, wat lokaal kan. Het beperken van vervoersbewegingen wordt een belangrijk criterium bij de inkoopeisen. 
 • Ook bij inwoners promoten we het lokaal kopen. Het scheelt verkeer, is persoonlijker en levert ons eigen werk op. 
 • Gereserveerde bedragen voor Coronasteun die niet zijn uitgegeven, worden toegevoegd aan de city marketing en de inzet voor reactivatie van horeca en detailhandel. 
 • De schaarse gronden worden verkocht aan onze ondernemers die bijdragen aan duurzaamheid, werkgelegenheid en innovatie. 
 • De gemeente draagt actief bij aan een economisch vitale binnenstad en andere winkelgebieden. 
 • Wij concurreren niet met de grote winkelsteden maar zijn een eigen merk: de mooiste historische binnenstad in een verleidelijk heden! 
 • We promoten het recreatief winkelen, verblijven en verwonderen in Gorinchem met een verrassende vervlechting van historie en innovatie.  
 • Ondernemers die actief worden in het sociaal domein, krijgen een startsubsidie. Bijvoorbeeld bij de combinatie van werk en zorg. 
 • De gemeente stimuleert actief de digitale bereikbaarheid. 
 • Onze Terrassen-Tip: horeca schept samen een flexibele pool aan bedienend personeel dat we op onze campus een snelcursus horeca, hostmanship & hygiëne aanbieden. Hier zijn de ondernemers aan zet. De bedrijvencontactpersoon van de gemeente kan hier enthousiasmeren en faciliteren. 

Wees de eerste die reageert op "Lijst 2. Democraten Gorinchem"

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.