Ondernemers maken kennis met nieuw Ondernemerschap (verslag)

GORINCHEM – “Wat een geweldig initiatief en wat mooi dat PoGo op 20 mei gastheer mocht zijn.” reageert Birgitte Staal enthousiast. Zij is voorzitter van de de Stichting Podium Gorcum, die samen met vrijwilligers met veel inzet de voormalige Haarhorst van de gemeente hebben overgenomen. Dit nieuwe initiatief komt voort vanuit burgerparticipatie die kansen ziet en pakt, waar de gemeente het hek definitief wilde sluiten. Dat getuigt van lef en ondernemerschap, inzet en doorzettingsvermogen.

De organisatie van de Open Coffee Gorinchem e.o. is in handen van Ab Groothedde van Kenniscentrum Markt en Overheid. Hij geeft aan wat we deze ochtend kunnen verwachten. Een korte toelichting vanuit het gastbedrijf en daarna met elkaar aan de slag. Voor de liefhebbers is er na afloop een kijkje achter de schermen.

PoGo

Birgitte Staal vertelt hoe  zij als gebruikers eerst helemaal niet naar de Haarhorst wilden. Na het beter bekijken van het gebouw en de mogelijkheden werden ze toch heel enthousiast en hebben ze de kansen aangegrepen.

“De gemeente wil graag dat burgers participeren”, licht ze toe “Helaas zijn burgers, marktpartijen en ook de medewerkers op het stadhuis (op enkelen na) helemaal nog niet zo ver. Meestal blijven zij en ook wij vast zitten aan wat niet kan in plaats van te bedenken over hoe het wel kan. Participeren is nog wat eng.

Om de samenwerking en het creëren van kansen tussen gemeenten en burgers (ondernemers) te laten slagen zal de gemeente vertrouwen moeten hebben en moeten leren los laten. Met het oog op wat de gemeente wil bereiken, zou dat haar moeten aanspreken! Loslaten en vertrouwen zonder de directe controle met regels en maatregelen, blijkt echter heel moeilijk en vaak nog een brug te ver.”

Als de gemeente aan de hand van gestelde doelen en duidelijke criteria niet voldoende ruimte geeft, is het voor ondernemers een grote barrière om risicodragend te participeren. Ondernemers zijn snel, innovatief en nemen af en toe ook risico’s, terwijl een gemeente vaak tegenovergesteld te werk gaat.

Niet alleen burgers en marktpartijen, maar ook bestuurders en ambtenaren moeten leren effectief te participeren. Als dat lukt kunnen we meer mooie initiatieven tegemoet zien.

Uitdaging van de dag

Aan de hand van de stelling en vraag: “Ontstaan er door samenwerking van Burgers, Overheden en Marktpartijen nieuwe kansen?”, denken de aanwezige ondernemers met elkaar na over nieuwe mogelijkheden. Intensief zijn ze met elkaar bezig om kansen te vinden.

Flipovervellen vol ideeën

In groepjes gaat iedereen met viltstift en flipovervel aan de slag. Aangestoken door het enthousiasme van de medewerkers van gastheer PoGo, zijn er vooral adviezen en suggesties richting PoGo. Ook nieuwe ideeën, zoals het laten onderhouden van straatnaambordjes, door ze bijvoorbeeld te combineren met reclame inkomsten en ideeën die aansluiten bij het het burgerinitiatief PoGo, komen voorbij.

Tips, ideeën, suggesties, voorstellen en creatieve vormen van samenwerken werden aan de het papier toevertrouwd.

De ondernemers en de medewerkers van PoGo leren elkaar snel en intensief kennen, door met elkaar open en creatief na te denken en te delen wat er uit de discussie voortkomt. Dat geeft iedereen een goed gevoel.

Naast het samenwerken in de workshop was er ruim gelegenheid om onderling te netwerken.  Voor de liefhebbers was er ook nog tijd voor een rondleiding. Dat gaf een goed beeld voor de mogelijkheden die verschillende ondernemers ook voor zichzelf zagen.

Dankbaar Gastbedrijf

De Stichting PoGo is dankbaar dat de aanwezigen zo positief reageerden en ook direct in de “kijken naar de mogelijkheden” modus zaten. “Deze ochtend heeft ons als Podium Gorcum heel veel gebracht” verwoord Birgitte haar enthousiasme. Zij vervolgt: “We willen daarvoor alle aanwezigen hartelijk bedanken. Mede dankzij onze eigen ervaring kunnen we Open Coffee alleen maar positief aanbevelen bij andere ondernemers. Het is een gezellige en ontspannen manier van netwerken en kennisdelen, bij een ondernemer in huis. De openheid hebben we zeer op prijs gesteld.”

Foto’s gemaakt door Teunis Bout van PoGo

Resultaten Workshop

Ondernemen met ook Maatschappelijke Doelen

Biedt de Wet Markt en Overgeid en Burger- en Marktparticipatie Kansen voor Ondernemers? Ideeën? Schrijf ze op.

Suggesties uit de groepen:

 1. Loket door Ondernemers voor Burgers
 2. Info delen: Gemeente <> Ondernemers <> Burgers
 3. Burgerinitiatief
 4. Straatnaamborden: Beheer en Onderhoud met en uit Reclame

Adviezen voor PoGO

 1. Fysieke uitstraling aan de weg
 2. Bewegwijzering er naar toe
 3. Gezien wijkfunctie de website ook in het Nederlands ipv alleen in het Engels
 4. Aandachtspunt: Voldoende parkeergelegenheid
 5. Open Dag / Event bij Pogo zodat verenigingen zich kunnen presenteren
 6. Promotie van activiteiten:
  1. Lichtreclame
  2. Persberichten
  3. Infographic
  4. Nieuwsbrieven
  5. Voordeelpas
 7. Activiteiten organiseren die de doelgroep daadwerkelijk aanspreken
 8. Gemeente uitnodigen tot het participeren op locatie
 9. Welke opties zijn er > brainstormen
 10. Participatie to tparticipatie
  Willekeurig welke functie – ook van baliemedewerrkers
 11. achterhalen wat hun belang is
 12. Wat vindt de gemeente het belang
 13. Wat is het waarom van de gemeente: ev.: trots – rijk – veilig – groei – weet
 14. Rabo (voor wat hoort wat)
  1. Steuntje in de rug – Fondsenwerving
   1. Personeelsvereniging – Podium kunsten
  2. Vluchtelingen
   1. Handjes
   2. Tegenprestatie happening door en voor vluchtelingen
 15. Ondernemingsplan schrijven > Ab Groothedde (?)
  1. Uitstraling pand + omgeving
  2. Gemeente leden > vrijwiligers
  3. Inkoop > Wakker Inkoop advies
 16. Sociale Media

 

Wees de eerste die reageert op "Ondernemers maken kennis met nieuw Ondernemerschap (verslag)"

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.